Sanatta Mor Renk Kullanımı

Sanatta mor renk kullanımı lüks, şatafat, zenginlik gibi soyut kavramların çağrışımını yaptırır. Mor renk kullanan sanatçılar genellikle eserlerinde maddi durum olarak üst katmandaki insanlara hitap etmek ister. Kraliyet ailelerinin evine gidildiğinde kesinlikle evlerinde mor renkli bir obje kullanmışlardır. Bu objeyi sanat eseri içeren bir tabloda kullanmaları onların entelektüelliğini de gösterir.

Klimt’in Mor Renkli Zarif Kadını

Klimt’in altın yapraklarla süslenmiş, değerli bir mozaiği gibi parçalara ayrılmış kadın portreleri arasında, mor renkli bir figür de bulunmaktadır. Emilie Louise Flöge’nin portresi, pozunun zarif akıcılığı, jestlerinin zarafeti ve mor tonlarında bir sanat şaheseri olan muazzam elbisesiyle öne çıkar. Birçok eleştirmen, bu portreyi, Viyanalı ressamın birçok sevgilisinden biri olarak kabul etse de, kadının kimliği ve kullanılan renk, daha karmaşık ve manevi bir ilişkiyi işaret eder. Emilie, Klimt’in kardeşinin eşinin kız kardeşi olup, yüksek sosyal statüye sahip genç bir kadındı.Zamanın geleneklerine göre, Emilie Flöge, genç ve zengin bir kadın olarak, Klimt için Platonik bir ilham kaynağı, bir tür kutsal varlık olabilir. Sanatçının onu, çok süslü ve gösterişli şekilde resmettiği bu portre, Flöge ailesi tarafından gösterişten dolayı reddedilmiş ve şehre satılmıştır.

Sanatta Mor Renk Kullanımı

Sanatta Empresyonist Mor Renk Kullanımı

“Temiz hava mor renktir,” diye yazmıştı Claude Monet, 19. yüzyılın sonunda. Bu sözleriyle büyük empresyonist ressam ne demek istemişti? Elbette, bu şiirsel ve çağrıştırıcı bir alıntıdır, ancak Monet’nin analitik bakış açısını göz önünde bulundurursak, bundan çok daha fazlası vardır. Monet’e göre, temiz hava mor renge dönüşür çünkü mor boya, ona atmosferin belirsiz rengini yakalama imkanı vermiştir. “Sonunda atmosferin gerçek rengini keşfettim,” demişti bir keresinde, “o renk mor!” .Dahası sanatçı, tüm empresyonistler gibi, ışık ve gölge varyasyonlarını incelemiştir. Mor, solgun tonları ve belirsiz yapısı ile ona daha gerçekçi gölgeler yaratmasında yardımcı olmuştur. Bu, siyah pigmentlerle yapılan gölgelere kıyasla resimlerinde bir devrim yaratmıştır. İşte bu yüzden mor tonları Monet’in resimlerinde sıkça tekrar eder, sanki her şey mor bir patinayla kaplanmış gibi. Ancak bu, tek neden değildir. Monet’in moru sık kullanmasının teknik sebeplerinin yanı sıra biyografik nedenleri de vardır.

Mor rengine duyulan coşku, kısa sürede diğer empresyonistler de kullanmaya başlamıştır. Kullanım o kadar takıntılı hale gelmişti ki, bazıları ressamları histeriyle suçlamıştı. Ancak Monet’nin bu tonla olan ezici aşkının fizyolojik sebepleri de olabilir. Ressam, hayatı boyunca katarakt hastalığına yakalanmış, bu da onun renkleri belirgin ve parlak bir şekilde görmesini engellemiştir. Sayısız operasyondan sonra sanatçı, görüşünü kısmen geri kazanabilmiş ancak ultraviyole ışınlarına karşı belirgin bir hassasiyet geliştirmiştir. Bu özel durum, Monet’nin sanat üretiminin en ilginç eserlerinden biri olan mor tonlarını etkileyerek, bir kapı gibi açılmış, mor bir sisle sarılı onirik manzaralar yaratmıştır.

Dan Flavin’in Sanatta Mor Renk Işıkları

Mark Rothko’nun mor boya ile başarmayı istediği etkiyi, Dan Flavin ışığı heykelleştirerek elde eder. Minimalist sanatçı, morötesi neon ışığının gücünü kullanarak, saydam mor yankılarla dolu alanlar yaratmaya alışkındır. Işıkla oluşturduğu bu duvarlar, neredeyse mor boya ile boyanmış gibi parlıyor. Işığın retina üzerinde doğrudan yarattığı bu etkisi halüsinojenik olabilir, ancak mor ışığın durumunda, aynı zamanda yatıştırıcı ve rahatlatıcı bir etki de yaratabilir. Flavin tarafından tasarlanan herhangi bir alan, yapay bir batma deneyimi sunarak benzersiz hale gelir. Yapmanız gereken tek şey oturup izlemektir.

Sanatta Mor Renk Kullanımı için TIKLAYINIZ

Sanatta Mor Renk Kullanımı hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ